Traditionell finsk mat och kulturRestaurangen öppnades 1934 och har sedan dess erbjudit sina kunder finsk mat och atmosfär. Restaurangens anda har skapats, med lite hjälp från personalen, av dess särartade klientel.


På 90- talet skrev den välkända journalisten och chefredaktören Tyler Brûlé om restaurangens lökbiff i en internationell tidning, och Sea Horse fick sin egen ledstjärna. Samtidigt blev restaurangen känd över världen. Restaurang Sea Horse har bjudit på finska delikatesser från stekta strömmingar till vorschmack, från silltallrikar till wienerschnitzlar, nu redan i 80 år. Man kan tryggt säga att restaurangen är en bit av finsk restauranghistoria, kanske även redan en institution.

Under åren har många historier berättats om de legendariska sjöhästarna som dekorerar restaurangens bakvägg. Det tog flera decennier innan väggmålningens verkliga ursprung blev känd. En av historierna var väldigt nära sanningen: sjöhästarna målades av två unga konststuderande. I dag är sjöhästarna kända runt världen från bilder i olika tidningar och resehandböcker. De har även uppträtt i teaterkulisser, och är restaurangens unika kännetecken.

Restaurangens behändighet, liberala atmosfär och dess förmåga att tillfredsställa kunder från olika livsområden, generationer, samhällsskikt och nationaliteter har uppmärksammats världen runt. Sea Horse har blivit omskriven på olika språk, från höger till vänster, från uppifrån och ner, och detta syns även i restaurangens klientel. Förtjusta tjut i matsalen över en stor laxsoppa är mera vardag än undantag. Det har sagts att restaurangen rymmer en liten stad under sitt tak.

Visa mindre